Recepten

Carrot Cake Soep: romige wortelsoep met rozijn-walnoottopping

Carrot Cake Soep by Soepiemonster
Pasen, paaseieren, de paashaas, wortels, worteltjestaart, carrot cake, Carrot Cake Soup!

Carrot Cake is een van mijn allerfavorietste taarten ooit (net als lime-cheesecake, pompoentaart, citroen-meringuetaart, chocoladetaart, kruimelvlaai, appeltaart, notentaart en slagroomtaart).

Het mag daarom geen verrassing zijn dat ik deze klassieker heb omgetoverd tot een heerlijke soep (no worries, ik heb geen ambitie om slagroomtaart om te toveren tot soep).

Het resultaat is deze feestelijke, lichtzoete wortelsoep met een topping van rozijnen en walnoten. Samen met het geroosterde mueslibrood met smeuïge roomkaas, is deze Carrot Cake Soep bíjna net zo lekker als een echt stukje worteltaart.

Ingrediënten (voor 4 porties)

  • 4 of 5 flinke winterpenen
  • 1 teen knoflook
  • 1 ui
  • 1 stukje gember (ongeveer een centimeter)
  • 1 groentebouillonblokje
  • een halve liter water
  • 2 eetlepels walnootolie
  • 100 gram verse roomkaas (Monchou, bijvoorbeeld)
  • 1 snufje kaneel
  • een handje rozijnen
  • een handje walnoten
  • 4 sneetjes mueslibrood
  • eventueel peper en zout

Bereiding 

Carrot Cake Soep by SoepiemonsterOm de wortels schoon te maken, komt een dunschiller goed van pas. Schil het buitenste laagje van de wortels en hak in stukjes. Laat de uiteindjes over voor de paashaas.

Pel en snipper de ui. Doe hetzelfde met de knoflook. Schil de gember en hak ook deze fijn.

Zet een soeppan op het vuur en giet er een scheut walnootolie in. Gooi de ui, knoflook en gember in de pan en fruit een paar minuutjes op een laag vuur.

Doe de wortelstukjes in de pan. Niet per ongeluk de paashaas erbij doen!

Voeg gelijk het water en het bouillonblokje toe. Laat de boel zachtjes koken tot de wortel gaar is. Dit kan even duren, afhankelijk van hoe fijn je de wortels hebt gesneden. Neem in ieder geval de tijd, de soep wordt lekkerder als de wortel goed zacht wordt. Dat weet ik toevallig.

Rooster ondertussen de walnoten in een koekenpan op laag vuur. Blijf de pan ronddraaien, anders zijn voor je het weet je noten zwart. Laat de walnoten daarna afkoelen, zodat ze lekker knapperig worden.

Hak de rozijnen fijn. Doe hetzelfde met de afgekoelde walnoten. Meng de rozijnen, walnoten en het snufje kaneel door elkaar in een schaaltje.

Als de wortels gaar zijn, pureer je de soep met een staafmixer tot deze glad is. Voeg een derde van de roomkaas toe en pureer nogmaals. Naar smaak kun je extra peper en zout toevoegen.

Rooster de sneetjes mueslibrood tot ze goudbruin zijn en snijd diagonaal doormidden.

Verdeel de wortelsoep over vier kommen. Maak met twee theelepels minicanellen van roomkaas en leg deze op de soep. Decoreer met de rozijn-walnoottopping.

Besmeer het brood met de rest van de roomkaas.

Carrot Cake Soep met Mueslibrood by SoepiemonsterServeer de Carrot Cake Soep met het smeuïge roomkaas-mueslibrood ernaast. Vrolijk Pasen!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *