Gastblog

Freds goulash van Sziget

Fred Hartendorf had een Proustiaanse ervaring toen hij afgelopen weekend zelf goulash maakte. Het bracht hem terug naar mooie herinneringen aan het muziekfestival Sziget in Boedapest, waar hij de stevige Hongaarse soep als ontbijt verorberde.


“Op zo’n meerdaags festival als Sziget is het wel fijn om stevig te ontbijten”, vertelt hij. “Je kater van de vorige avond is gelijk weg en je zit het merendeel van de dag weer vol. Het is een beetje dezelfde ervaring als met een English Breakfast.

Fred at het dus vooral in Hongarije, maar ging er nu ook thuis mee aan de slag. “Op een of andere manier vond ik het heel lekker in de Hongaarse zomer, hoewel het 35 graden was. Hier past het meer bij de kou. Het leuke is dat tijdens het koken wel gelijk alle mooie herinneringen aan Sziget weer boven komen.”

Soep, stoof, schotel: wat is goulash eigenlijk? “Je kan het als soep eten, of met brood of met rijst. Dan is het misschien meer een stoof. Volgens mij komt het op hetzelfde neer en is het maar net hoe je het wil noemen. Ik eet het in ieder geval als soep, want zo doen ze dat in Hongarije ook.”

Soepiemonster keurt het goed. Hieronder lees je het recept van Freds Goulash van Sziget.

Ingrediënten

  • 500 gram sukade (rundvlees)
  • 3 paprika’s
  • 3 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 1 groot blikje tomatenpuree (140 gram)
  • 1 rode peper
  • 2 theelepels karwijzaad
  • 2 theelepels pikante paprikapoeder
  • 1 mespunt chili
  • halve liter bouillon (maak iets meer voor de zekerheid)
  • 200 gram champignons
  • 2 aardappels
  • olie
  • peper en zout

Bereiding

Snijd de paprika’s, champignons en aardappel in stukken. Je kan ook andere groenten fijnsnijden die je nog in de koelkast hebt liggen en waar je van af moet.

Snijd het vlees in mooie blokjes.

Pel en snipper de ui en de knoflook. Snijd de rode peper in ringen. Fruit deze een paar minuten aan op laag vuur. Bak daarna 1 minuut de tomatenpuree mee.

Doe vervolgens het rundvlees, karwijzaad, paprikapoeder en chili erbij. Het wordt vrij pittig, doe wat minder chili als je dat niet zo lekker vindt.

Bak het even aan en voeg dan de groenten toe. Bak dit 5 tot 10 minuutjes. Voeg dan de bouillon toe en laat het zo’n 2,5 uur pruttelen op laag vuur. Als het droogkookt, kun je nog wat extra bouillon toevoegen. Anders doe je er op het eind nog wat peper en zout bij naar smaak.

Eet ze!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *