Recepten

Palmkool-pastinaaksoep met chioggiabietenchips

Palmkool-pastinaaksoep - Soepiemonster - Wilke MartensPlotseling zat ik met een palmkooloverschot. Ter compensatie kreeg ik extra veel palmkool, omdat er iets van luizen tussen zaten. Maar, zo werd me verzekerd, deze kon je er gemakkelijk af spoelen. Omdat ik een hekel heb aan voedselverspilling nam ik geen aanstoot aan de luizen en toog ik met de palmkool naar mijn aanrecht om er soep van te maken (zodat ik eventueel overgebleven luizen lekker mee kon blenden). Daar ontdekte ik hoe je palmkool moet ritsen en dat het uitstekend combineert met baharat.

Ingrediënten

  • 500 gram palmkool (cavalo nero); geritst, gewassen en gesneden
  • 1 pastinaak
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel baharat (Arabisch kruidenmengsel)
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 1 groentebouillonblok
  • ruim voldoende water
  • 1 chioggiabiet
  • peper en zout
  • olijfolie

Mogelijke bereidingswijze

Wie ook met verse palmkool zit, zal deze eerst moeten ritsen. De dikke stengels van de palmkool zijn niet echt lekker om te eten. Hoe je dat moet doen, zie je in dit fantastisch staaltje cinematografie. Snijd de palmkool vervolgens kleiner en was grondig (of iets minder grondig als de beste boer geen luizenplaag had).

Voorgesneden en gewassen palmkool uit een zakje kopen, is natuurlijk ook hartstikke prima. Wel het plastic afval scheiden hè 🙂

Verwarm de oven alvast voor op 200 graden, om straks de chioggiachipjes in te maken. Als dat te veel gedoe is, kun je de soep natuurlijk ook prima zonder topping eten of straks kant-en-klare groentechips gebruiken.

Schil de pastinaak met de dunschiller en snijd in kleine blokjes.

Pel en snipper de ui en de knoflook.

Verhit olie in een grote soeppan en fruit de ui en de knoflook. Roer de baharat erdoorheen. Voeg de pastinaak toe als de ui glazig is en roer alles door elkaar.

Voeg een litertje water toe aan de pan en vergeet het bouillonblokje niet. Prop de palmkool erbij, schep een beetje om om al het blad goed onder water te krijgen. Breng het geheel aan de kook en laat een minuut of twintig zachtjes pruttelen.

Was ondertussen de modder van de chioggiabiet, verwijder de schil met de dunschiller en snijd de biet in superdunne plakken.

Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olijfolie, peper en zout en bak zo’n 20-30 minuten in een voorverwarmde oven. Draai de chipjes halverwege om. Niet gaan huilen, maar de biet verliest haar mooie roze-witte ringen bij het bakken. Zorg ervoor dat ze niet te ver doorbakken om dit enigszins te voorkomen. Mocht dit je te zwaar vallen, kun je ook snippers van rauwe chioggiabiet als topping gebruiken.

Als de palmkool en pastinaak gaar zijn, kun je met onze vriend de staafmixer aan de slag. Voor de romigheid kun je crème fraîche of kookroom toevoegen, maar die kun je ook weglaten als je veganistisch wil eten.

Pureer de boel tot een gladde soep. Dit gaat je nooit helemaal lukken, omdat het door de palmkool een vezelige structuur blijft houden.

Schep de soep in kommen en leg er enkele knapperige chioggiachipjes bovenop. Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *