Recepten

Pittige preisoep met pastinaak

Pittige prei-pastinaaksoep - Soepiemonster - Wilke Martens
Niet lang geleden stuitte ik op Soepstarter: een vrolijk potje met gedroogde kruiden die als basis dienen voor je soep. Om #foodwaste tegen te gaan, stond er op het kleurige etiket. De combinatie van soep en voedselverspilling tegengaan is mij natuurlijk niet onbekend. Soepstarter klonk dan ook als muziek in de oren.

Hoog tijd om met de groenten die ik nog had liggen in de groentelade, deze Soepstarter voor Indiase groentesoep te testen. Het resultaat werd een verrukkelijke preisoep met pastinaak.

Ingrediënten (voor vier kommen)

  • 1 pastinaak
  • 2 preien
  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 eetlepels Soepstarter Indiaas
  • 1 theelepel bouillonpoeder
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • olijfolie
  • (vegetarische) spekreepjes

 

Bereiding

Begin zoals altijd: pel en snipper de ui en de knoflook.

Snijd de peper in ringen en haal (indien minder pittig gewenst) de zaadjes eruit.

Verhit olijfolie in een grote soeppan en fruit de ui, knoflook en peper op laag vuur.

Snijd ondertussen de prei in ringen. Vergeet niet het zand eraf te wassen.

Schil de pastinaak met de dunschiller. (Maak je niet dik, je kan ook een ander mesje gebruiken als je liever dik wil schillen.)

Voeg de prei en pastinaak toe aan de pan. Doe er de twee eetlepels gedroogde Soepstarter-kruiden bij (van een potje kun je vier keer een liter soep maken). Ik viste er een laurierblad uit en gooide deze ook in de pan.

Prei-pastinaaksoep - SoepiemonsterVoeg een  een klein beetje water toe en laat de groente even een paar minuten stoven. Vergeet niet de deksel op de pan te doen.

Daarna giet je ongeveer een liter water in de pan. Kook de groente in zo’n tien tot vijftien minuten gaar.

Voeg de crème fraîche toe en, voor wie dat lekker vindt, nog een theelepeltje bouillonpoeder.

Pak de staafmixer erbij en pureer de soep. Voeg eventueel nog extra water toe als de soep te dik is (of laat nog even doorkoken als die te dun is).

Bak in een koekenpan de (vegetarische) spekreepjes uit. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Schep de soep in kommen en laat de spekreepjes erbovenop vallen.

Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *