Recepten

Treurige tuinbonensoep

Treurige tuinbonensoep - Soepiemonster - Wilke Martens
Oh tuinbonen, ooit waren ze stevig en glanzend, hadden ze een zachte, wollige binnenkant en waren ze van het mooiste groen.

Ze hadden niet misstaan door een zomerse pasta, een frisse salade of als bijgerecht – gewoon, met een fijn, rood gefruit uitje.

Nu liggen ze er slapjes bij. De glans is er af. Er vormen zich zelfs zwarte vlekken op het doffe groen.

Oh tuinboon, oh tuinboon, wat kan ik nog doen?

Treur niet! Hoe treurig je tuinbonen ook zijn, er valt altijd nog soep van te maken.

Ingrediënten (voor 4 kommen)

  • 1,5 kilo verse tuinbonen
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 tuinkruidenbouillonblokje
  • 1 handje verse basilicum, of andere verse tuinkruiden
  • olijfolie
  • 100 gram feta
  • zwarte peper

Hoe maak je deze treurige tuinbonensoep, met tuinkruidenolie en feta?

Weggooien is zonde, dus om te beginnen dop je maar je eigen boontjes. Dit gaat vrij gemakkelijk door met je duimen op de bolle kant van de peul te drukken. Haal de bonen eruit. Hopelijk zijn ze niet al te erg verschrompeld!

Boontjes doppen is niet niks. Anderhalve kilo tuinbonen doppen: dat houdt je wel even bezig. Probeer te multitasken door ondertussen een bezoek te plannen aan de Historische Groentehof van Stichting Vergeten Groenten of je puber te overhoren voor zijn proefwerk Frans. Boon, uh, nee, bon!

Zet een grote pan water op het vuur. Blancheer hierin de tuinbonen: zo’n vier minuten moet genoeg zijn. Giet de bonen daarna in een vergiet en spoel af met koud water.

Dubbel(d)op. Voor de soep is het nodig de tuinbonen te dubbeldoppen. Gebruik hiervoor een schilmesje. Maak een klein sneetje in de zijkant van de boon, waarna je ze uit hun schil laat floepen. Een mooie, groene boon blijft over.

Het is het waard! Omdat het dubbeldoppen van tuinbonen zo godsgruwelijk veel werk is, wordt de groene boon wel als delicatesse bestempeld. Zo zie je maar, je hoeft niet naar de dure traiteur om een delicatesse op tafel te zetten.

Haal de droge vellen van de ui en knoflook en hak ze fijn.

Verhit olie in soeppan en fruit de ui en de knoflook. Voeg de groene tuinbonen toe.

Voeg een liter water toe en het tuinkruidenbouillonblokje. Laat nog even koken en pureer de soep vervolgens met de staafmixer.

Maak de staafmixer schoon, tenzij je er meerdere hebt natuurlijk. Waar ik eigenlijk wel van uitga…

Stop de basilicum in de staafmixkom, een flinke scheut olijfolie en zwarte peper. Staafmix tot een kruidige olie.

Schenk de soep in borden. Brokkel wat feta in het midden en drapeer er sierlijk wat tuinkruidenolie omheen.

Peulenschil?

Treurige tuinboon - Soepiemonster - Wilke MartensDe peulenschillen kun je verwerken tot compost of naar de kinderboerderij brengen als diervoeder, want over het algemeen worden de peulen niet gegeten. Toch schijn je ze te kunnen gebruiken in een pasta.

De schillen van de bonen werden in dit recept ook weggegooid. Een experiment om ze te drogen en er krokante hapjes van te maken is jammerlijk mislukt.

Wie heeft de gouden tip om de peulenschil niet te hoeven weggooien?

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *