Recepten

Verse tomatensoep

Verse tomatensoep - Soepiemonster - wilke martens
Tomatensoep is mijn all time favourite! Toch maak ik bijna nooit zelf tomatensoep. Hoogste tijd om daar als Soepiemonster verandering in te brengen. Ik had een kilo’tje soeptomaten van Rechtstreex over en maakte daar een heerlijk verse soep van.

Voor erbij had ik een lekker lavasbrood gekocht bij de Turkse bakker en een knoflookboter met zongedroogde tomaat gemaakt. Was dat even smullen geblazen!

Ingrediënten

Voor de soep

  • 1 kilo soeptomaatjes
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • groentebouillon
  • 1 laurierblad
  • olijfolie
  • verse basilicum

Voor de boter

  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 3 tenen knoflook
  • 6 zongedroogde tomaatjes
  • peper en zout

 

Bereiding

Tomatensoep - soepiemonsterHaal de boter alvast uit de koelkast, zodat deze zacht kan worden.

Pel en snipper de sjalotten en de knoflook. Fruit deze zachtjes aan in een flinke scheut olijfolie.

Snijd de tomaten in kwarten en voeg ze toe aan de pan. Roer even goed door.

Voeg een of twee grote glazen water toe. Uit de tomaten komt ook al veel vocht, dus kijk even hoe dik je de soep wil hebben. Voeg de bouillonpoeder of het bouillonblokje toe en het laurierblad. Laat zachtjes koken.

Pel ondertussen de knoflook voor de boter. Plet de knoflook in een vijzel tot een brij. Doe deze knoflookpuree in een kom. Snijd de zongedroogde tomaten fijn en doe die ook in de kom. Snijd de zachte boter in blokjes en stop ook in de kom. Doe er wat peper en zout bij en meng alles goed door elkaar. Eventueel kun je de knoflook-tomatenboter weer even in de koelkast terugzetten als het geheel te zacht is geworden, zodat ie de ideale smeerbaarheid heeft als de soep klaar is.

Als de smaken in de soep getrokken zijn, haal je het laurierblad uit de soep. Doe vervolgens de crème fraîche erbij. Pak onze vriend de staafmixer om de soep te pureren.

In principe kan je de soep zo eten, maar ik besloot ‘m dit keer te zeven. De tomatenvelletjes en pitjes blijven achter in de zeef, zodat je een romige, gladde soep krijgt.

Doe de soep in kommen, decoreer met een blad verse basilicum en serveer samen met het brood en de knoflookboter.

Smakelijk!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *