Recepten

Gelebietensoep met salie-zeezouttoast

Gelebietensoep - Soepiemonster - Wilke Martens

Gele bieten, grote bieten, allemaal in het soepmachien!

Tot mijn grote vreugde trof ik weer gele bieten aan in mijn groentepakket. De vorige keer had ik er enorm van genoten, dus ik zal proberen de gele biet nader te omschrijven. 

De smaak van gele bieten is, net als die van rode bieten, lekker zoet. Alleen vind ik de gele variant wat zachter smaken: de ‘aardse tinten’ overheersen niet zo. Net als de rode biet, groeit de gele biet immers onder de grond. Soms zit er zelfs nog zand aan!

Er schijnen ook heel veel vezels in gele bieten te zitten, al heb ik ze zelf nog nooit gezien. De gele biet heeft zelfs bloedzuiverende eigenschappen, zo zeggen ze. Dat zou je niet verwachten van bieten, want als je een rode schilt en snijdt met je enorme keukenmes lijkt het soms of Norman Bates op bezoek is geweest. Na zoveel bietvergieten heb je niks meer over om te zuiveren. 

Tot slot vind ik de kleur ook heel mooi. Zo blijkt de gele biet, in tegenstelling tot de rode biet, geel. 

Kortom, we hebben hier een extreem bijzondere goudgele knol te pakken. Maar nu is het tijd er soep van te maken. 

Ingrediënten (voor 2 flinke kommen)

  • 500 gram gele bieten
  • 1 gele ui
  • 1 teen knoflook
  • bouillonpoeder of een bouillonblokje 
  • 2 eetlepels crème fraîche 
  • olijfolie 
  • peper en zout 

Voor de toast:

  • half pakje roomboter (op kamertemperatuur, zodat de boter zacht is)
  • 7-10 blaadjes salie (afhankelijk van je smaak en de grootte) 
  • grof zeezout 
  • een paar sneetjes (oud) brood 

Mogelijke bereiding, of hoe het gegaan zou kunnen zijn 

Was de bieten als er nog zand aan zit. Schil ze en snijd ze in blokken. 

Pel en snipper de ui. You know the drill. 

Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui en knoflook. Als de boel glazig begint te zien, voeg je de bietjes toe. Zet de hele zooi onder ruim water en gooi er een bouillonblokje bij of een paar scheppen bouillonpoeder. 

Breng de soep-in-wording aan de kook. Controleer regelmatig met een vork of de bieten zachter worden. 

Snijd ondertussen de salieblaadjes in kleine reepjes. Doe de zachte boter in een kom en gooi de salie erbij. Doe er ook nog wat grof zeezout door en meng door elkaar met een vork. Als je boter te hard is, of je hebt gewoon geen zin in handwerk, gebruik dan de keukenmachine om de boel te mengen. 

Is het al zover? Als de bieten zacht zijn, gooi dan twee eetlepels crème fraîche in de pan en staafmix de soep tot het zo glad ziet als een pasgeschoren kin. 

Zet een koekenpan op het vuur en doe daar een flinke klont van de salieboter in. (Ik zou niet een half pakje boter gebruiken voor twee sneetjes, maar dan heb je vast een lekker smeersel voor een andere keer). Bak hier het brood in. Zorg ervoor dat overal boter beland en dat het brood goudbruin wordt. Laat het brood heel even afkoelen voor je het oppeuzelt, zodat het lekker krokant is. 

Schep de soep in glazen, kommen of vazen en serveer met de salietoast. 

Zo lekker, ik zou er bijna een toost op uitbrengen! Eet smakelijk!  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *