Wittebieten-amandelsoep

Kao Soy Gai, ofwel Chiangmai Noodles

Het is de karakteristieke noedelsoep uit het noorden van Thailand. De pittige curry, zachte kokos en zurige pickles zorgen er samen voor dat het mijn favoriete noedelsoep is.

Natuurlijk wil ik ook in Nederland van mijn favoriete noedelsoep kunnen genieten – of het nu veertig of acht graden is. Daarom volgde ik een kookworkshop bij Baan Thai in Chiang Mai, waar ik alles op alles zette om zelf te leren kao soy te maken. Natuurlijk lukt het me nooit om net zo’n lekkere soep te maken als bij mijn favoriete restaurantje in Chiang Rai, Fin Food.

Wie het toch wil proberen: hier deel ik het heerlijke recept van Baan Thai.

Ingrediënten

Kao soy gai - Soepiemonster
  • 150 gram eiernoedels

  • 50 gram kip (traditioneel is het een pootje, maar kipdijfilet kan ook)

  • 2 eetlepels rijstolie

  • 250 ml kokosmelk

  • 3 sjalotten, fijngehakt

  • 2 eetlepels vissaus of sojasaus

  • 1 theelepel suiker

  • 1 theelepel indiase currypoeder

  • 1 eetlepel rodecurrypasta

  • 1 eetlepel fijngehakte koriander en lenteui

  • klein schaaltje met ingemaakte kool, verse rode ui en een kwart limoen

Mogelijke bereiding (of hoe ik dat deed)

F

rituur 50 gram van de eiernoedels en laat deze uitlekken op een keukenpapiertje. Geen zin om te frituren? Speur alle toko’s van het land af om kant-en-klare gefrituurde eiernoedels te vinden, al heb ik eerlijk gezegd geen idee of die bestaan. Een ding dat zeker is: de knapperige topping is onmisbaar!

Kook de andere 100 gram van de eiernoedels beetgaar (gelukkig is deze gemakkelijk). Houd de noedels apart in een kom.

Meng de rodecurrypasta met de Indiase currypoeder. (Het recept van Baan Thai specificeert niet welke, maar je hebt vast wel een potje of zakje massala in je keukenkastje staan.)

Plaats je wok op een laag vuurtje. Voeg de olie toe en het currymengsel. Roer dit door totdat de buren denken dat je Aziatische visite hebt.

Voeg de kip toe en een kwart van de kokosmelk. Breng aan de kook en roer totdat de kip gaar is. Komen de buren al gluren?

Giet de rest van de kokosmelk in de pan. Breng het vuur wat terug naar middelhoge vlammen en roer constant tot je er een roerarm van krijgt.

Suiker en vissaus: dit is het moment om ze toe te voegen. Nog even roeren!

Giet je soep over de reeds gekookte noedels (niet knoeien) en top de kom af met de gefrituurde noedels en verse kruiden.

Serveer het schaaltje pickles ernaast, zodat je deze naar wens kan toevoegen. Ik zou het wel doen, anders heb je het voor niks klaargezet.