Recepten

Koninklijk gemengde bietensoep

Ingrediënten (voor zo’n vier borden) 

• 500 gram gemengde bieten 
• 1 ui 
• 1 teen knoflook
• 2 koffielepels veganistische bouillonpoeder 
• handje verse peterselie, fijngehakt
• olijfolie 
• peper en zout
• appelciderazijn 

Het is Koningsdag! Van harte gefeliciteerd staatshoofd Willem.

De oranje tompoezen, kledingstukken en boa’s vliegen je al om de oren, dus ik besloot deze dag helemaal geen oranje soep te maken. Want waarom zou je dat doen, als je ook een roze soep kan maken? En zeg nou zelf, ziet dit er ook niet hartstikke koninklijk uit?

Deze majestueuze soep maakte ik van gele, rode en chioggiabieten die ik nog over had. Door het pureren wordt de soep al romig van zichzelf, waardoor er eigenlijk geen crème fraîche of kookroom meer doorheen hoeft. Door veganistische bouillon te gebruiken, is deze soep helemaal vegan. Lekker bezig!

Mogelijke bereiding (of hoe ik dat deed)

Pel en snipper de ui en de knoflook. 

Schil de bieten en snijd in blokjes. Houd wat rode en gele biet apart. 

Verhit olie in een soeppan en fruit de ui en de knoflook. Voeg de bieten toe en laat een paar minuten stomen met de deksel op de pan. 

Voeg ruim water en de bouillon toe. Breng aan de kook. 

Snijd ondertussen de apart gehouden gele en rode biet brunoise. Doe in een schaaltje en meng met een scheutje appelciderazijn en de fijngehakte verse peterselie. 

Check na een minuut of twintig of de bieten al zacht genoeg zijn. Wanneer dat het geval is kun je de soep pureren tot een koninklijke, romige massa. 

Breng op smaak met peper en zout, of indien nodig nog wat extra bouillonpoeder. 

Schep de soep in schalen en decoreer met het brunoise bietenmengsel. 

Supermajesteitelijk!