Recepten

Paddenstoelensoep met Mushroom Melt

Paddenstoelensoep met mushroom melt - Soepiemonster

Ingrediënten (voor zo’n vier borden) 

• een bakje paddenstoelenmix (250 gram) 
• een bakje kastanjechampignons (250 gram) 
• 4 tenen knoflook
• 2 uien 
• 1 blokje paddenstoelenbouillon
• crème fraîche  
• verse peterselie
• 4 bruine pistolets
• 4 plakken kaas
• 1 koffielepel groene pesto
• olijfolie
• peper en zout  

Het is mei, maar op enkele warme dagen na, lijkt de lente steeds langer op zich te laten wachten.

Met harde wind, ijskoude regenbuien, afgewaaide takken en een lucht vol met onheilspellende donkerblauwe wolken, kreeg ik vandaag spontaan zin in een heerlijk herfstig soepje.

Toevallig had ik een bakje heksenmix, oftewel gemengde paddenstoelen, en een bakje kastanjechampignons in mijn koelkast liggen. Hiermee maakte ik deze heerlijke paddenstoelensoep, met shii-take, champignons, kastanjechampignons en oesterzwammen.

Ik maakte er een complete maaltijd van door er een mushroom melt naast te maken. Dat is eigenlijk een Engelstalig woord voor een luxe tosti op een pistolet.
Heerlijk smullen werd het op de bank, de verwarming lekker hoog, turend naar het herfstweer buiten.

Mogelijke bereiding 

Paddenstoelen galore! Snijd de heksenmix fijn. Doe hetzelfde met de kastanjechampignons. 

Pel en snipper de uien en de knoflook. 

Fruit de helft van de gesnipperde ui en de knoflook. Voeg de champignons toe en bak kort mee. Zet de paddomix onder water en verrijk het geheel met een paddenstoelenbouillonblokje. 

Breng de soep-in-wording aan de kook. Doe een flinke lepel crème fraîche in de pan en de verse peterselie. 

Verwelkom vriend staafmixer en pureer de soep. Voeg aan het eind nog een handje fijngehakte champignons toe. Lekker voor liefhebbers van soep met stukjes. 

Breng op smaak met peper en indien nodig nog wat zout. 

Mushroom melt 

Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de ui en knoflook. Bak de champignons mee. Roer er een lepel crème fraîche en de groene pesto doorheen. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper. 

Snijd de pistolets doormidden en schep het champignonprutje erop. Een plak kaas erover en even afbakken in de oven tot de kaas gesmolten is. 

Schep de soep in kommen en serveer naast de mushroom melt. Smullen maar!