Wittebieten-amandelsoep

Postelein, maar fijn!

Heerlijk vind ik het om te koken met groenten die je normaalgesproken niet bij de supermarkt kan vinden. Ik ben dan ook fan van biologische groentetassen of de lokale seizoenscombi’s van Rechtstreex, maar dat hadden jullie vast al in de gaten.

Ik kom in ieder geval iedere week weer verrassende groenten tegen, zoals dit keer winterpostelein. De kleine blaadjes met lange stelen kun je rauw eten in een salade, het is heerlijk in een stamppot, maar je kan er dus ook soep van maken. Alleen postelein is ook maar alleen, dus deed ik er gebakken pecannoten doorheen.

Ingrediënten

Pecan-Posteleinsoep - Soepiemonster
  • 500 gram winterpostelein

  • 1 ui

  • 1 teen knoflook

  • tuinkruidenbouillon

  • een handje ongezouten, geroosterde pecannoten

  • 2 eetlepels crème fraîche

  • peper en zout

  • scheut olijfolie

  • optioneel: decoratieblaadjes (salie in dit fotografische geval)

Mogelijke bereiding (of hoe ik dat deed)

R

ooster de pecannoten in een koekenpan op laag vuur, als je ze ongeroosterd gekocht hebt. Laat afkoelen voordat je ze oppeuzelt, want anders zijn ze nog niet knapperig.

Pel en snipper de ui en de knoflook. Zit er nog wat zand aan je postelein? Dat is minder fijn, maar dat was je er natuurlijk zo even af.

Fruit de ui en de knoflook in een scheut olijfolie.

Wist je trouwens dat extra vierge olijfolie eigenlijk helemaal niet zo geschikt is om te verhitten? Als de olie heter wordt dan 200 graden, kunnen er schadelijke stoffen ontstaan. Niet dat de soep zó heet gegeten wordt, maar dure extra vierge olijfolie kun je beter bewaren voor koude gerechten.

Stop de postelein in de pan en schep deze om tot het is geslonken. Voeg ruim water toe en een blokje tuinkruidenbouillon. Ik liet de boel nog even op laag vuur pruttelen voordat ik de staafmixer erin zette.

Voeg de scheppen crème fraîche toe en de noten. Gebruik opnieuw de staafmixer om er een romige, notige soep van te maken.

Proef even of er nog wat zout en peper nodig is.

Wil je een foto maken van je heerlijke soepje?

Vergeet dan niet wat blaadjes of stukjes noot bovenop de soep te gooien voor het esthetische effect. Mooi geworden? Vergeet hem niet te delen op Facebook of Instagram en tag @soepiemonster